Qui es STOP DT?

STOP ALS NOUS CONTENIDORS TANCATS AMB IDENTIFICACIÓ

Som un grup de ciutadans i ciutadanes de Premià de Mar, independents, sense cap mena d’afiliació a cap grup polític ni a cap plataforma que, davant el nou sistema de recollida de brossa que està implementant l’Ajuntament, ha sorgit i ha anat creixent, i que opina i es manifesta lliurement.

Els principis i les finalitats d’aquest grup són els següents i encapçalen els mitjans pels quals ens comuniquem:

– Volem Contenidors SENSE Targeta PdM
– Paralitzar la imposició de contenidors amb identificació.
– Ningú qüestiona la importància de separar, reciclar i del consum responsable.
– Aquest grup no s’identifica amb cap partit polític.
– No publiquem contingut que no tingui a veure amb les finalitats del grup. Els missatges que no corresponguin s’eliminaran.
– No respectar les normes del grup serà motiu d’expulsió.
– Tractem-nos amb respecte.

Abans d’explicar la nostra oposició als contenidors digitals amb identificador, cal que deixem molt clar que estem totalment a favor de la separació correcta dels residus que generem. Estem a favor del civisme i no volem que les deixalles es llencin al terra; és una qüestió d’higiene i salut. És obvi, per tant, que cal que segueixi havent contenidors de recollida selectiva, com teníem fins ara.

Per què el nostre NO als contenidors intel·ligents?

Fonamentalment perquè no consentim haver-nos d’identificar per poder llençar la brossa. Brossa que prové d’un previ consum, per tant, la identificació i control són al consum de les persones. És una intromissió molt greu i una vulneració dels nostres drets fonamentals.

Cada targeta té un codi que identifica un domicili i, per tant, la persona propietària. Cada vegada que utilitzem cada contenidor, quedarà registrat –com a mínim- habitatge/titular de l’habitatge, data/hora i fracció. I explicarem perquè creiem que identifica personalment: al punt 4j de l’article 7 del títol II de l’Ordenança es diu clarament que les targetes identificatives no es poden cedir a tercers. I per què no? Doncs perquè un dels objectius –i citem textualment- de l’empresa ID&A (empresa que ven aquests contenidors amb el software que permet la identificació i el control de les dades)– és el de fer un estudi del comportament dels ciutadans.

A més a més del fet inicial, que per sí sol ja és prou greu, volem mostrar també el nostre rebuig i denunciar la manera en què s’està intentant dur a terme aquesta imposició de nou model de recollida de brossa per part de l’Ajuntament.
1. S’està imposant sense informació prèvia i sense transparència.
2. Ens han coaccionat per anar a recollir les targetes.
3. No és cert que sigui una “taxa justa”
4. No són útils per incrementar la separació correcta dels residus i impliquen control i penalització al consum.

En primer lloc, voldríem remarcar que la ciutadania no recicla sinó que separa els seus residus. El reciclatge es fa a les plantes de tractament de residus. Repetir que s’imposa un sistema de contenidors tancats perquè reciclem millor és un ús incorrecte i una manipulació del llenguatge que fa que la gent se senti partícip d’un bé comú que no és real. Què li exigeixen a les plantes de reciclatge? Què exigeixen a les indústries que comercialitzen els seus productes amb envasos no reciclables? Per què sempre actuen penalitzant la ciutadania? Perquè ens imputen a nosaltres i als comerços una responsabilitat que en realitat és de les corporacions?

1.- S’estan imposat sense informació prèvia i sense transparència.
Manifestem el nostre profund desacord en la forma com s’està intentant dur a terme aquest canvi de model. S’ha desaprofitat l’oportunitat de conscienciar sobre la necessitat de separar més i millor, tant per reduir despeses com per modificar hàbits de consum. Tampoc s’ha mostrat cap interès en saber per què la gent no separa més: si és perquè té dificultats, com li passa a la gent gran, o bé si és per temes de mobilitat, dificultats d’espai als domicilis per tenir-hi tants contenidors, o d’altres.

Tampoc no s’ha informat nítidament de la doble taxa: fixa i variable per fraccions i trams per ús. Ningú ha informat de l’increment d’un 30% en la taxa fixa respecte l’import anterior.
De fet, la primera notícia que vam rebre va ser una carta adreçada als “Benvolguts veïns i veïnes”:

“Us comuniquem que l’Ajuntament de Premià de Mar posa en marxa […] els contenidors tancats amb identificació d’obertura”. […] “Aquestes són les indicacions per aconseguir la vostra targeta i les claus d’accés a l’aplicació mòbil”.
Amb posterioritat, en el número 121 de la revista Vila Primília es podia llegir a la pàgina 6 un article amb el títol següent: “Nous contenidors tancats per millorar el reciclatge”. No hem pogut evitar recordar que les propostes per als solars privats de Metal·logènia i Transmesa van ocupar la portada i tres pàgines del número 114 de Vila Primília. És més, es van organitzar un seguit d’àgores ciutadanes a diferents punts de la població per explicar dos projectes d’empreses privades i fer-ne lloa.
El que podria haver estat una campanya ciutadana per fomentar la neteja i la sostenibilitat s’ha convertit en un decret “d’ordre i comandament” (ordeno y mando).

Per acabar-ho d’adobar, corre per les xarxes un vídeo “infantil i paternalista” de l’Ajuntament que mostra com s’obren els contenidors i NO com fer una correcta separació.

Volem deixar de banda altre tipus de consideracions sobre el vídeo perquè no són objecte del present escrit. Però n’hi ha per llogar-hi cadires.

2. Ens han coaccionat per recollir les targetes.
La carta que vàrem rebre ja implicava obligatorietat (cal portar, haurà de…) i donant una data límit segons a partir de la qual l’amenaça era que ens quedàvem sense possibilitat de llençar la brossa en cas de no tenir la targeta. El més lamentable, però, era quan en recollir les targetes et mostraven una tauleta i et deien “signi”. En cap cas van informar del que estàvem signant. Signaves a cegues, sense saber que havies dit sí a que havies llegit la informació sobre protecció de dades i que acceptaves les condicions. Acceptaves, també, que les dades de caràcter personal i la documentació aportada (per exemple, noms, cognoms dels llogaters en el cas dels propietaris) serien inclosos en el fitxer TERCERS. Mai vam estar informats que les nostres dades serien cedides a l’empresa ACCIONA i a l’empresa italiana ID&A, que són les que s’ocuparan –com ja hem dit abans- de l’estudi del comportament dels ciutadans.
Tot això, evitant de complir fins i tot amb el que s’inclou en el punt 7 de l’article 19 de l’Ordenança de l’Ajuntament: “L’element d’identificació vinculat a l’habitatge, previ consentiment informat a l’usuari/ària, serà entregat per l’Ajuntament i és imprescindible per a poder fer ús del servei de recollida.” En aquest cas, ni previ ni informat.
En resum, control en lloc d’educació i sensibilització. Ara demanen col·laboració; però amb la seva Ordenança i manera d’actuar el que han aconseguit és rebuig.

3. No és cert que sigui una “taxa justa” aquest increment universal que implica control i penalització al consum.
Aplicar aquest sistema penalitza doblement la ciutadania. L’u de gener de 2023 va entrar en vigor un nou impost als envasos de plàstic no reciclat d’un sol ús que inclou tant els embalatges primaris, secundaris com terciaris, amb una taxa aplicable de 0,45€/kg de plàstic no reciclat contingut a l’envàs. Aquest impost afecta el preu de venda dels productes. Per tant, quan l’Ajuntament de Premià fixa una taxa penalitzant en la recollida selectiva està obligant-nos a pagar doblement pels envasos.
El contingut de plàstic reciclat queda exempt d’aquesta taxa. Resulta evident que les accions han d’anar adreçades als fabricants i expenedors; no als usuaris.
L’Ajuntament està imputant a la ciutadania i a alguns comerços una responsabilitat que no els correspon.
Aquesta taxa és universal i penalitza, especialment, famílies nombroses, famílies amb nadons, discapacitats o necessitats específiques (malalties que exigeixen ús de bolquers, empapadors…)

4. No són útils per incrementar la separació correcta dels residus.
El nou sistema de contenidors no garanteix que se separi millor. Ni tan sols garanteix que se separi bé. Obres el contenidor que vols i hi deixes el que vols, com fins ara.
L’única diferència amb els contenidors oberts és la identificació i la volumetria de la fracció orgànica i rebuig.
Perquè segons aquest nou sistema, qui tingui una renda més alta, podrà llençar més residus plàstics només perquè ho pot pagar?
Separar bé o no, es fa amb educació, consciència, implicació i voluntat. Incrementar la separació correcta cal fer-la amb una campanya d’informació, que no s’ha fet. El contracte amb ACCIONA es va signar l’any 2023. L’Ajuntament ha tingut un any per informar i formar. Res de res fins ara, amb un comunicat i unes indicacions del que s’ha de fer. Cap explicació del que implica en la taxa. Cap informació de la implementació de taxes variables segons cada fracció. Cap comunicat que –a partir d’enguany- s’ha incrementat la taxa fixa i se n’ha creat una de variable per a cada fracció de residus. Cap explicació de les franges de cada taxa variable.

Si volem separar bé, i atès que hi ha molts envasos que no són reciclables, hem de llançar-los a rebuig.

Per evitar que les deixalles es deixin fora, a la campanya de conscienciació s’hauria d’explicar que hi ha servei domiciliari de recollida de voluminosos i restes llenyoses de jardineria.

De tot plegat, la ciutadania n’ha tret ja –i n’ha de treure- les seves pròpies conclusions.